Home » Webáruház » Omikron – ez a gyorsteszt kimutatja!

Omikron – ez a gyorsteszt kimutatja!

Hazánkban ismét nő a koronavírusos fertőzöttek száma, amelynek egyik oka az omikron variáns megjelenése. Mit érdemes tudni erről a koronavírus-változatról? Miért fontos a tesztelés? Melyik gyorsteszt mutatja ki az omikron variánst? Összefoglalónkban minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Továbbra is követni kell a WHO tanácsait

Az eddigi tapasztalatok alapján a gyorsan terjedő B.1.1.529, vagy ismertebb nevén omikron variáns kevésbé támadja meg a tüdőt. Leginkább orrdugulást és torokfájást okoz, tehát a felső légutakra koncentrálódik. A tünetek közé sorolható még a fáradtság, az izomfájdalom, a fejfájás és a levertség. Az omikron koronavírus-változat nagyszámú mutációval rendelkezik, amely leginkább a tüskefehérjét érinti. Az omikron klinikai súlyosságáról jelenleg még nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat. Az eddig jelentett esetek alapján az figyelhető meg, hogy a tünetmentes személyek aránya magasabb és kevesebben szorulnak kórházi kezelésre, mint a delta variáns esetén. A megelőzés rendkívül fontos, így továbbra is követni kell a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet tanácsait. Fontos a szájat és orrot eltakaró maszk helyes viselése, a fizikai távolságtartás, az arc érintésének mellőzése, a gyakori kézmosás és a rendszeres szellőztetés.

Miért fontos a tesztelés? Melyik gyorsteszt mutatja ki az omikron variánst?

Az omikron variáns kimutatására kiválóan alkalmas a Hightop BioTech koronavírus antigén teszt. A kimutatás orrgarati vagy szájgarati kenetből történik. Ennél a tesztnél az úgynevezett aranykolloidos immunkromatográfiás vizsgálati elv szerint a koronavírus antigén mintában történő kimutatására a dupla antitest szendvics módszert használják. A teszt esetében a pozitív és negatív koincidencia-ráta összesen 98,8 százalék. A Vazyme antigén Covid-19 gyorsteszt is tökéletesen alkalmas az omikron koronavírus-változat kimutatására. A teszteléshez orrból, orrgaratból vagy garatból vett minta szükséges. Ezzel a professzionális felhasználásra szánt teszttel a koronavírus-fertőzés 98,99 százalékos pontossággal mindössze tíz perc alatt kimutatható.