Home » Webáruház » Gyöngy ékszerek a tündöklő megjelenésért, így légy igazán előkelő

Gyöngy ékszerek a tündöklő megjelenésért, így légy igazán előkelő

A gyöngy nem ásvány, mégis a drágakövek közé sorolandó. Az igazgyöngyök ma látható szépsége évszázadok kitartó kagylóműveleteinek eredménye. De mi a gyöngy valójában és mire figyeljünk vásárlásakor? Mi a különbség a tenyésztett és az igaz gyöngy között? Hogyan viseljük? Az alábbi gyöngysorra fűztük fel az összegyűjtött válaszokat.

Igaz vagy hamis?

A természetes, más néven igazgyöngy a természet alkotása. Évszázadok alatt fejlődik ki kagylók belsejében egy védekező mechanizmus során. A homokszem-legenda azonban nem pontos. A gyöngy keletkezéséhez egy parazitának (nem homokszemnek) kell bejutnia a kagyló hámszövetének külső és a gyöngyházrétege közé. A kis támadó ellen a kagyló gyöngyanyagot választ ki, s évszázadok alatt csodálatos drágaköveket formál. Mivel ezek a törékeny gyöngyépítők nem dicsekednek el kincsükről, amióta az ember felfedezte a kagylógyöngyöt ( s annak legalább több mint 4000 éve), tömérdek kis kagyló esett áldozatul a gyöngyhalászatnak. Ennek következményeként ma már szigorúan korlátozott a természetes, vagyis igazgyöngyök felszínre hozatala, és szinte egyáltalán nincsenek forgalomban.

Mi van a kirakatban?

Legjobb esetben egy jó minőségű tenyésztett gyöngy. Mivel a természetes gyöngyállomány nem elégítette ki az emberek gyöngy-igényét, szakemberek folyamatosan kutatták a gyöngy előállításának titkát. Végül a 19. Század végén az ausztráliai William Saville-Kentnek sikerült kifejlesztenie a “gyöngyépítés” alapjait. Az első igazi tenyészgyöngyök azonban, kissé kacifántos életút-események következtében, Kokichi Mikimoto nevéhez kötődik, aki 1916-ban szabadalmaztatta az eljárást. A neve szent a kagylók között, hiszen így abbamaradhatott, de legalábbis töredékére csökkenhetett az igazgyöngyhalászat.

Igazgyöngy, tenyésztett gyöngy, gyöngyimitációk

Az igazgyöngyök forgalomba hozatala erősen korlátozott, nagyon költséges és nem is engedélyezett mindenhol. Ezért csak szemfülesen az igazgyöngyöt árusító szerencsevadászokkal!

A tenyésztett gyöngy sem egy olcsóság, de lényegesen megfizethetőbb az ára. Forgalomban ezekkel találkozhatunk. Őket általában utókezelik vegyi, mechanikai, hőkezelési vagy radioaktív eljárásokkal a kinézet tökéletesítése (szín, forma, felszín, csillogás) érdekében. Ennek feltüntetése, bár előírás, gyakran “véletlenül” lemarad a tájékoztatóból.

Emellett nagyon elterjedtek a gyöngyimitációk. Ezek gyöngynek tűnő, ember által mesterségesen, de természetes alapanyagból is előállítható termékek. A hitelesebb imitáció érdekében kagylókat, köveket, üveget alkalmaznak építőanyagként. Ide tartozik a Tekla- és a Majorca-gyöngy, melyeket halpikkelyekből készült oldattal vonnak be.

Mi határozza meg a gyöngy értékét?

Egyértelmű értékmeghatározási rendszere nincs. Két skála van, amik közül az egyiket alkalmazzák a tenyésztők általában:

  • AAA rendszer, ahol A a legalacsonyabb, az AAA a legjobb minőséget jelenti.
  • (G)ABCD rendszer; amit az Amerikai Gemológiai Intézet is alkalmaz. Itt az G a hibátlan, az A kiemelkedően jó, míg a D a legalacsonyabb minőséget jelenti.

Mire figyeljünk gyöngy vásárlásakor?

  • Luster: Ez a gyöngy fényességét határozza meg. A gyöngyimitációk általában csillogó, míg a tenyésztettek selymes belső fénnyel ragyognak.
  • Felület tisztasága: Dudorok, repedések,  és ezek mértéke a teljes felülethez képest
  • Forma: kerek, félkerek, félbarokk és barokk gyöngyöket különbözethetünk meg. Ezek az adott gyöngy átmérőinek eltérése alapján állapítják meg. A kerek gyöngyöknél az átmérők különbsége nem több mint 2%. A barokk kövek esetében azonban ez a 10%-ot is meghaladhatja. Ez utóbbi esetében a szimmetria sem garantált.
  • Szín: Nem jelölnek értékbeli különbséget. Tenyésztett gyöngyök esetén utólag is módosítható. Általában semleges (fehér, fekete, szürke), semleges-közeli (ezüst, barna, krém-) színekben pompáznak.
    Az orient egy ritka, különlegesen szép szivárványszerű jelenség a gyöngy felületén, amely csak a legjobb minőségű gyöngyökön játszik.
  • Fajtája: A tenyésztett gyöngyök között is elkülöníthetünk édesvízieket (Japán, Kínai, Amerikai édesvízi gyöngyök), valamint tengeri (Déltengeri-, Tahiti, Cook- és Fuji-szigeteki) gyöngyöket. Illetve az előállító kagyló típusa alapján is lehet csoportosítani őket (Akoya-gyöngyök).

A gyöngyök világa külön tudomány. Hogy kikerülhessük a szerencsevadászok csapdáit, érdemes a fenti kis jegyzetet magunknál tartani, vagy szakember segítségét kérni. Vásároljunk állandó telephellyel rendelkező kereskedőktől, s kérjük ki bátran a gyöngy eredetére vonatkozó információkat. S bár a tenyésztett gyöngyök állnak a legközelebb az igazgyöngyökhöz, a gyöngyimitációkat se vessük meg, hiszen szépségben felvehetik a versenyt az előzőekkel.

Hol kezdjük a keresgélést? Egy biztos helyen, ami csak pár kattintásnyira van: Ékszerakcio.hu!