Home » Szórakozás, pihenés » Gyarapodj és lelj békére: így fordítsd előnyödre a telihold hatását

Gyarapodj és lelj békére: így fordítsd előnyödre a telihold hatását

Van, amikor nem tudjuk megfogalmazni, hogy miért, de érezzük, hogy valami nem jó! Frusztráltak, nyugtalanok vagyunk. Ha ránk néz valaki az utcán, támadásnak vesszük. A buszon véletlenül hozzánk érő emberre legszívesebben rákiabálnánk… Teljesen kikelni magunkból. A nők ezt rendszeresen a havi ciklusuk számlájára írják: a hormonok… De mit hozhatnak fel a férfiak…? Hát persze: “Az asszony…!” Bár a hormonok, étkezésünk, életmódunk, környezetünk erőteljesen befolyásolják lelkiállapotunkat, közrejátszanak itt más, felsőbbrendű tényezők is, mint a bolygók és csillagok.

A Hold fázisait, különösen a Teliholdét mindenki, még az állatok, növények is jól ismerik, s hatásait érzékelik. A különbség annyi, hogy míg az állatok és növények elismerik, addig mi emberek gyakran tagadjuk azt. Hiszen a tudomány jelenlegi állása szerint, és elérhető eszközeivel nem bizonyíthatóak. Szerencsére vannak már ennek ellentmondó, a Hold hatásait elismerő kutatások is jó számmal.
A viselkedésünkben, fizikai állapotunkban ilyenkor fellépő eltéréseket többnyire csak a statisztika jegyzi a Hold hatásaként. A tudományos élet “véletlen egybeesésnek” hívja. Pedig tudják ők is: “Véletlenek nincsenek!”

Mindegyik fázisnak megvannak az élővilágra gyakorlatban kimutatható, jellemző hatásai.
A következőkben a Telihold szervezetünkre kifejtett hatásait vesszük górcső alá, hogy tudatosan élhessük meg azokat a nehezebb napokat is

A telítettség időszaka

Amikor teli a Hold, a mi poharunkba is bele csöppen az utolsó csepp; s eltörik a mécses, mert kiborult a bili… Ehhez hasonló káosz uralkodik Telihold idején gyakran a fejünkben, lelkünkben.
A Hold ilyenkor van a legtávolabb a Naptól. Fénye ekkor a legteljesebb.
A gravitációs erők hatással vannak az idegsejtekre is, ami magyarázatot adhat a zavartabb viselkedésre. Az egyén zavartsága pedig könnyen társadalmi feszültségekben, balesetkben, bűncselekményekben manifesztálódhat.

Ezen felül a vízkészletünkre, így a vérnyomásunkra, keringésünkre, hölgyek esetén a ciklusra is nagy hatással van a Telihold. Állapotos kismamáknál gyakorta indul be ilyenkor a szülés.

Az élet Telihold idején

Kávé helyett tea

Telihold idején minden feszültebb, idegesebb. Ne fokozzuk ezt koffeinnel! Indítsuk a reggelt egy frissítő teával a higgadt közérzetért!
Lehetőség szerint kevesebbszer gyújtson rá, aki dohányzik! Valamint az energiaitalt is hagyjuk más időkre!

Számoljunk mielőtt szólunk!

A fokozott érzelmi állapotok ilyenkor gyakran veszekedésbe torkollanak. Akaratlanul is kiszökik egy-egy meggondolatlan, bántó kifejezés a szánkon. Ezt elkerülendő, legyünk úrrá hevességünkön: számoljunk el 30-50-ig, hogy ismét képesek legyünk emberhez méltóan kommunikálni társunkkal.

Ne zavarj!

Arról még nem született törvény, hogy Telihold idején, az általános frusztráltság miatt, munkaszüneti napot rendeljenek el, így  kénytelenek leszünk magunkra hagyatkozni a túlélési stratégia megszervezésében.

  1. Kerüljük a konfrontálódást
  2. Ne menjünk bele nagyobb vitákba
  3. Engedjük meg magunknak, ahol csak lehetséges, a nyugisabb tempót
  4. Hallgassunk olyan zenét, ami ébren tart, mégis megnyugtat
  5. Ha megbántanak, most inkább vonuljunk el, sírjuk ki magunkat! Újhold idejére halasszuk a vita 2. felvonását.

Ne vagdalózzunk!

Se a szavakkal, se ollóval, se semmilyen éles tárggyal! Amennyire lehetséges időzítsük a műtéteket is máskorra! Telihold idején ugyanis erősebben vérzik bármely seb, így nehezebben is gyógyul. A növények metszését is érdemes elhalasztani: az ilyenkor nyírt ágak hajlamosabbak az elszáradásra.

Multi- helyett monomédia

Vagyis olyan tevékenységgel zárd a napot, ami kevesebb érzékszervedre hat: olvass, hallgass zenét, vagy hangoskönyvet! Kerüld a tv-k, videocsatornák, internet villódzó, izgató fényeit! Telihold idején eleve nehezebben nyugszunk meg. A multimédiás eszközökkel ne nehezítsük meg helyzetünket!

Forgolódás helyett

A Telihold fénye, energiája sokakat nem hagy aludni. Gyakran saját magunkat hergeljük fel, mikor fél órája csak forgolódunk az ágyban. Ezzel természetesen tovább rontjuk a helyzetet. Amikor nem jön álom a szemünkre, kezdjünk el olvasni, naplót írni, vagy fejtsünk rejtvényt. Ha fokozódik az éberségünk, akkor bátran álljunk neki valamely napközben kimaradt feladatnak (mosogatás, vasalás). Így amikor másnap délután ránk tör az álmosság, nem kell vele fáradnunk.

A tervezés és agykontroll ideje

Azt javasolják szakértők, hogy a Telihold a tervezés, az Újhold a cselekvés ideje legyen! Teliholdkor mélyedjünk el magunkban; gondoljuk át és újra terveinket; elemezzük napjaink hatékonyságát; tervezzük meg a következő lépést! Számoljuk össze javainkat, kalkuláljunk az anyagiakkal! Azonban a tervek megvalósítását, vállalkozások beindítását, nagyobb kiadásokat Újhold idejére ütemezzük!

Wellness hétvége

Ha van rá lehetőségünk és a Telihold hétvégére esik, vonuljunk el akár egyedül, akár barátnővel, vagy párunkkal hétvégére a természetbe egy jóleső gyalog-, vagy kerékpártúrára. De már egy 30 perces relaxáló masszázs, egy 60 perces jógaóra, vagy stretching segít mind az izmok, mind az idegek ellazulásában.

Az idő gyorsulva halad előre. A Telihold idejét is éljük meg, használjuk ki a lehetőségek szerint a leghatékonyabban! Az átmeneti nyugalom a feltétele a jövő futásának! Ha pedig további tanácsokra van szükségünk, az Ezo TV-nél megtalálhatjuk azokat!