Home » Jármű linkek » Engem is érdekelt a klímatisztítás ára, ezért utána néztem

Engem is érdekelt a klímatisztítás ára, ezért utána néztem

Nem kell nagyon megijedni, a klímatisztítás ár nem egy olyan tétel az autó karbantartását illetően, amitől valaki majd rosszul lesz. Viszont ehhez képest meg egy olyan apróság, amit minden évben megtehetünk az egészségünk és komfortunk érdekében, hiszen egy szagtalan klímával utazni sokkal vidámabb dolog, mint egy olyannal, amit legszívesebben kikapcsolna az ember.

A metaautoszerviz.hu oldalon találtam konkrét összegeket, amik nagy segítségemre voltak az autó karbantartásának kalkulálásakor. Főleg, hogy nem csak ennek a díjai vannak fenn az oldalon, hanem sok más egyéb munkafolyamat is, ami szintén gyakori a tavaszi átállás folyamán.

Szóval, a klímatisztítás ár ügyében azt sikerült kiderítenem, hogy a 19. kerületi Méta Autószerviznél a klímatöltés munkadíja 7 500 forint, a nyomáspróba díja 3000 forint és persze vannak még további tételek és lehetőségek. Az egészet egyébként egyszerűbb egy szakemberrel értelmezni és összerakni, bár tényleg itt van minden az árak felett, hogy mi is történik egy ilyen folyamat során.

Általában akkor van szükség erre a tisztításra, amikor a tulajdonosnak eszébe jut, hogy már azért ildomos lenne kipucoltatni a párafelfogó tálcát, mert ki tudja, hogy milyen szennyeződések gyűltek össze az idők során. A lecsapódott párában mindenféle por, kosz és baktérium megmaradhat, szóval érdemes ezt a takarítást nem elnapolni. Igen ám, de ez leginkább már csak akkor jut eszébe még egy gondos autótulajdonosnak is, hogyha már vannak jelei annak, hogy valami nem kóser. Ilyen jellegzetesen a kellemetlen szag, amit egy koszos klímaberendezés használat közben kiáraszt magából. Így hát az ózonos klímatisztításon túl érdemes az alkatrészeket kézzel is áttörölni, hogy valóban minden oda nem illő dolog eltűnjön beleértve a kellemetlen szagokat is.

A Méta Autószerviz a klímatisztítás ár kérdésén túl valóban tárgyal minden más autós témát is, tehát ha esetleg valami fizikai probléma van a klíma további részeivel, netán bontani és cserélni kell valamit, arra vonatkozólag is vannak számszerű adatok. Nekem szerencsére még nem volt szükségem ilyesmire, de az én autóm sem lesz már fiatalabb, szóval csak türelmesen szervizeltetem minden ősszel és tavasszal.

A klíma tisztítása egyébként feltöltéssel is végződhet. Ekkor általában kiderül az átnézés során, hogy nem csak a szennyeződések miatt nem működött jól a berendezés, hanem azért is, mert a hűtőközeg elfogyott belőle. Semmi gond, mert a Métánál van megoldás erre is: a jelenleg használatos közegek mindegyikével rendelkeznek a szervizben és mindegyiket szakszerűen ki tudják mérni, majd feltölteni. Ugyanez a helyzet a többi alkatrészre vonatkozólag is, tehát gyakorlatilag ha bármi klíma probléma adódik a járművel, a Métánál mindig szakszerűen tudnak segíteni a megoldásban.