Home » Kultúra és művészet » Akril festés alaphibák, ezeket kerüld el mindenképp!

Akril festés alaphibák, ezeket kerüld el mindenképp!

Akvarell, olaj vagy akril festés? Bármelyiket is választjuk, festeni csodálatos élmény még akkor is, ha csak hobbiból tesszük, sőt akkor talán még felszabadítóbb. Ha mégsem úgy sikerül a mű, ahogy maximalista énünk előírta, könnyen bosszankodásba fullad az alkotás. Pedig a kép minősége nem csak a művészen, hanem az alkalmazott eszközökön is nagy mértékben múlik. Ezért azok rendeltetésszerű használatát, csínját-bínját érdemes megismerni mielőtt elkezdünk dolgozni velük. Ez igaz az akril festés esetén is, lássuk a leggyakoribb alaphibákat, amikre figyeljünk akril festés közben, hogy a jövőben könnyebb legyen elkerülni őket, és maximalista énünk is elégedett lehessen az akril technikával készített festményünkkel!

Akril festés: csak hamar, hamar!

Az akril festék gyors száradóképessége miatt is tartozik a legnépszerűbb technikák közé. Az akril festékkel jó tempóban lehet haladni, viszont ott még nem tartunk, hogy csak a vásznon száradjon ilyen ütemben, a palettán pedig a felhasználásig maradjon kenhető. Ezért erre egyelőre a festőnek kell figyelnie, és csak annyi akril festéket a palettára készítenie, amit kb. 10-15 percen belül el is tud festeni.

Akril festés: vízbe az ecsetekkel

Haladjunk sorban! Nem csak a vásznon, a palettán, de az ecseten is gyorsan szárad az akril. Ezért aki könnyen elmereng akril festés közben, szoktassa rá magát, hogy csak úgy tegye ezt, hogy az ecsete már vízben úszkál! Máskülönben hiába az akril festéshez megfelelő ecset, a festék könnyen rászáradhat. Szerencsére nem kell azért búcsút mondani festőeszközünknek, de egy kis hígítóra szükségünk lesz.

Akril: a keményen vízálló

Akril festés során a festék fizikai tulajdonságai részben megváltoznak. Az eredetileg vízoldékony festék száradás után vízálló lesz. Ennek köszönhető, hogy megőrzi eredeti élénk színét a festményen is.

Valamit valamiért! A gyönyörű színekért cserébe, száradás után ne próbálkozzunk nedves szivaccsal korrigálni, mert felesleges. De ne feledjük az akril festék nagy pozitívumát sem: kiválóan fed! Így ha törölni nem is tudunk, az akril festék ápol és… eltakar!

A határtalan akril festés

Bizony, az akril festék egyik nagy előnye az imént említett nagyszerű fedőképessége. Viszont ha nem vagyunk óvatosak, akkor azokat a vezető vonalakat is idő előtt befesthetjük, amiket csak az utolsó ecsetvonásokkal szerettünk volna befedni! Ezért szabadon, de csak figyelmesen akril festés közben, hogy tudjuk, hol a határ!

Akril festék: a fehér nélkül soha!

Akril festés előtt nem szükséges minden árnyalatból beszerezni egy kis adagot ahhoz, hogy igazán színes képet festhessünk. Az akril festék jól keverhető, ezért egy 12 színt tartalmazó festékkészlettel már el lehet kezdeni alkotni. A fehér színnel azonban készüljünk jócskán, hiszen az akril festés világában a kezdetektől fogva a fehér az örökzöld. Akril festéskor a fehérrel világosíthatunk, deríthetünk és keverhetünk ki újabb árnyalatokat. A fehérből mindig több fogy, mint a többi színből.

Csak a vászon?

Valahol érthető, hogy sokan vélik úgy, hogy jó minőségű festékkel csak vászonra érdemes festeni. Igen, ez részben igaz. De azt beláthatjuk, hogy főleg kezdő festőművészek számára, az első ecsetvonásokat célszerűbb egy olcsóbb anyagon megörökíteni. Ha szeretnél akril festeni, ne rohanj rögtön vászonért a művészellátóba! Sőt az akrillal szinte bármilyen felületen próbálkozhatsz: fa, papír, agyag, üveg,… Szóval, csak kreatívan! Az akril festék megengedi!

 

Most már tudjuk, mire kell figyelni akril festéskor. A gyönyörű képek, amiket akril festéssel készítettek, élénk színeikkel kápráztatnak el mindenkit. Kedvet kaptál egy vidám akril festéshez? Akkor nézz körbe a FessNeki oldalán! Majd bátran ess neki festeni!